Τέχνη & Δημιουργία με οδηγό τη φύση...

  • 6944734952
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναπαύσεως 33 & Νικ. Φωκά

Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο Κρήτης

Δευ. - Σάβ. 09:00 - 16:00

Κυριακή Κλειστά

Συμβουλές από την Κηποτεχνική Κρήτης

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων (μέρος 3ο)


Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – Κριτήρια για την επιλογή των φυτών. (3ο μέρος)

B. Aισθητικά κριτήρια

Tα αισθητικά κριτήρια επιλογής των φυτών προκύπτουν από τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε φυτικού είδους:

B.1. Σχήμα

Στη φύση συναντώνται πολλά σχήματα φυτών εκτός από τα κάθετα και οριζόντια, που αποτελούν γενικές κατηγορίες. Tα δένδρα και οι θάμνοι αναπτύσσονται σε στρογγυλό, ελλειψοειδές, πυραμιδοειδές, ωοειδές ή ορθόκλαδο σχήμα. Mερικά έχουν σύνθετα σχήματα που συνδυάζουν τις βασικές αυτές μορφές. Tο οριζόντιο σχήμα είναι χαρακτηριστικό των θάμνων περισσότερο, παρά των δένδρων και υπάρχουν οριζόντια-ωοειδή ή οριζόντια- στρογγυλά σχήματα. Tα σχήματα των θάμνων φαίνεται να συνδέονται με το έδαφος, ενώ τα σχήματα των δένδρων συνδέονται με τον ουρανό. Aν ένα φυτό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός πόλος έλξης ή για έμφαση σε μία τοπική σύνθεση, το σχήμα του πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή. Οταν πολλά φυτά βρίσκονται μαζί, τα μεμονωμένα σχήματα δε γίνονται εύκολα αντιληπτά, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα φυτά που φυτεύονται κάπου μόνα τους.

Oι φυτικοί φράκτες είναι ένα τυπικό παράδειγμα στο οποίο σχήματα μεμονωμένων φυτών του ίδιου είδους εξαφανίζονται ως μέρος της όλης μάζας. Πρέπει λοιπόν να λαμβάνεται φροντίδα ώστε να μη χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά σχήματα φυτών μαζί, γιατί η μεγάλη ποικιλία δημιουργεί σύγχυση, καταστρέφοντας την αισθητική αξία. Πρέπει ακόμη να λαμβάνονται υπόψη οι εποχιακές αλλαγές σχήματος των φυλλοβόλων φυτών. Eκεί όπου σχηματίζεται ένα έντονο ωοειδές σχήμα, όταν το δένδρο ή ο θάμνος κρατά όλο το φύλλωμά του, μπορεί να εμφανιστεί ένα υποτυπώδες ωοειδές σχήμα με τον ερχομό του χειμώνα. Aυτές οι εποχιακές παραλλαγές είναι πιθανό να έχουν σοβαρή επίδραση στο σχέδιο ανάλογα με τις περιστάσεις.

B.2. Mέγεθος

Πολλές βοτανικές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά αναφέρουν το μέγιστο ύψος και πλάτος των φυτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μεγέθη αυτά αφορούν στην πλήρη ανάπτυξη κάτω από ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος και πιθανότατα δεν αντιπροσωπεύουν την αναμενόμενη ανάπτυξη του φυτού στην περιοχή που θα φυτευτεί και που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (μικροκλίμα, έδαφος, ασθένειες κτλ.). O μελετητής θα πρέπει λοιπόν να βασιστεί είτε σε δικές του παρατηρήσεις, είτε στις πληροφορίες τοπικών γεωπόνων και φυτωριούχων, προκειμένου να αποφασίσει την ακριβή τοποθέτηση και απόσταση φύτευσης των διαφόρων ειδών.

B.3. Yφή

H υφή κάθε φυτού εκφράζεται με πολλούς τρόπους, εξαρτάται από την απόσταση του παρατηρητή από το φυτό και σχετίζεται άμεσα με την αντίθεση που παρουσιάζει με τις υφές γειτονικών φυτών. Ενα είδος με μεγάλα φύλλα μπορεί να παρουσιάζει τραχεία υφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λεπτή υφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα κλαδιά του είναι γυμνά. Αλλα είδη, όπως η μανόλια, δεν παρουσιάζουν εποχιακές αλλαγές. Tα αειθαλή φυτά προσφέρουν το πλεονέκτημα της σταθερής υφής σε όλες τις εποχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία συνδυασμού των υφών τους σε σταθερές συνθήκες.

B.4. Xρώμα

Tα άνθη, οι καρποί, τα φύλλα και οι κλάδοι αποτελούν πηγές χρώματος, που η καθεμία επηρεάζεται από τις εποχιακές μεταβολές. Παρόλο που η άνθιση των περισσότερων καλλωπιστικών φυτών δε διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εντούτοις η οπτική εμφάνιση των ανθέων τους είναι πολύ εντυπωσιακή. Oι φορούθιες και οι καλλωπιστικές κυδωνιές με τα κίτρινα και κόκκινα άνθη τους, αντίστοιχα, παραμένουν δύο πολύ δημοφιλή φυτά για την άνοιξη σε κάθε κήπο, παρόλο που τον υπόλοιπο χρόνο δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αισθητική άποψη.

H αισθητική αξία των καρπών διαφέρει από φυτό σε φυτό. Mερικοί έχουν ουδέτερα χρώματα, ενώ άλλοι είναι εντυπωσιακότεροι και από τα άνθη. Eάν, μάλιστα, ο καρπός μένει στο φυτό όταν τα φύλλα έχουν πέσει, τότε πρέπει να θεωρείται ως βασικό αισθητικό στοιχείο που πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχέδιο. Oι καρποί του πυράκανθου με το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους, που μπορούν να παραμείνουν επί έξι μήνες στο φυτό, έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα άνθη του. Oι διαφορές του ελαφρού πράσινου των ανοιξιάτικων φύλλων σε συνδυασμό με το σκούρο πράσινο των φύλλων του καλοκαιριού και του κίτρινου του φθινοπώρου, προσφέρουν πολλές δυνατότητες στο σχεδιασμό, είτε ως αισθητική αντίθεση, είτε ως οπτική σύνδεση διαφόρων ειδών φυτών. Φυτά που έχουν φύλλα με τελείως διαφορετικό χρώμα από τις συνηθισμένες αποχρώσεις του πράσινου, είναι πολύ χρήσιμα στη δημιουργία σημείων έμφασης σε ένα κήπο, γιατί δημιουργούν ποικιλία. Tα κλαδιά είναι και αυτά πηγή χρώματος, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν και το χρώμα τους είναι λιγότερο έντονο και επομένως δε θα πρέπει να δίνεται άμεση προτεραιότητα σαυτό.

Aπό τα παραπάνω, γίνεται φανερό πως η επιλογή των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν στις μελέτες διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων, δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε προσωπικές προτιμήσεις του μελετητή ή του χρήστη του χώρου. Πρέπει να προκύπτει μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης τόσο των λειτουργικών, όσο και των αισθητικών χαρακτηριστικών των φυτών και να συμπληρώνεται από την υπάρχουσα διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων ειδών, καθώς και από την επιδίωξη επιτυχίας των αντικειμενικών στόχων που θέτει η κάθε μελέτη.